28 Mayıs 2014 Çarşamba

Cupcake Motif Nasıl Yapılır ?

8 zincir çekerek başlıyoruz

                                         Bu zincirin üzerini beş adet üçlü trabzan ile tamamlıyoruz.


İstediğimiz ikinci bir renkle en köşedeyken 4 zincir çekiyoruz ve aynı deliğe batıyoruz.

27 Mayıs 2014 Salı

Derya Baykal Örgü Bileklik Yapımı


Sevgili Derya Baykal'ın Sibel Yüksel ile birlikte programın Derya'lı fikirler bölümünde yapmış oldukları bileklikten yaptım ve naçizane elimden geldiğince yapım aşamalarını fotoğraflayarak sizlerle paylaştım...


İşte Malzemelerimiz:
Dikiş iğnesi
Yün iğnesi
Boncuk
3 farklı renkte yün
Tığ
Dikiş ipi
Düğme
Öncelikle 46 zincir çekiyoruz.Kendi bileğinizin genişliğine göre bu sayıyı ayarlayablirsiniz

Bu zincirin üzerine üçlü trabzan yapıyoruz


 Yukarıdaki resim deki noktaya düğmemizin boyutuna göre zincir çekiyoruz.Ben kendi düğmem için 6 zincir çektim.Sonra yuvarlak bir halka oluşturuyoruz aşağıdaki resimde ki gibi bir iliğimiz oluyor.

Daha sonra istediğimiz diğer renk ile başlıyoruz.Ben yeşili tercih ettim.
İlk deliğimize 5 adet 3'lü trabzan yapıyoruz.

Anlatımlı Çiçekli Motif Örneği

Motifimize başlarken burada ki yazımda yuvarlak oluşturmayı görebilirsiniz.Yuvarlağın içine 18 adet üçlü trabzan yapıyoruz


 18 adet üçlü trabzan olduktan sonra kapanışı yapmak için en baştaki direğe hiç tığımıza yünü dolamadan tek seferde kilit yapıyoruz.Aşağıdaki resimdeki gibi






 7 zincir çekiyoruz ve üçüncü sıraya yine tığımıza hiç ipi dolamadan tek seferde batıyoruz.Kilit yapar gibi

 Bu şekilde 6 adet  kafes oluşturmuş oluyoruz



Kafeslerin içini doldurmaya başlıyoruz.İlk başlarken yandaki kafese yine kilit yapıyorum ki trabzanları yaparken ikinci kafese geçme sırasında delikler oluşmasın.Aşağıdaki gibi.



Hanım Dilendi Bey Beğendi Motifi Nasıl Yapılır?

Bu yazımda tığ işinin en basit motifi olan ama bir o kadar da kullanışlı modeli hanım dilendi bey beğendiyi anlatmaya çalışıcam.Bu motif bana kalırsa tığ işinin en başlangıcı.Tığ işinde motif yapmaya yeni başlayan acemiler için en basit motif.

İşte anlatımı

İlk önce aşağıda ki resimdeki gibi 6-7 zincir çekiyoruz



 Bu zinciri daha sonra en başa tutturarak bir yuvarlak oluşturuyoruz.



  Yuvarlağın içini doldurmaya başlıyoruz.Üç adet üçlü trabzan yapıyoruz aralarına zincir çekmeden



 İlk üçlü trabzanımızı oluşturduktan sonra üç ilmek daha çekiyoruz


 İlk üçlü tarbzanımızı oluşturduktan sonra üç ilmek daha çekiyoruz



4 adet üçlü trabzan yaptıktan sonrailk baştaki trabzanımıza resimdeki gibi kilitliyoruz.tığımıza hiç ipi dolamadan yapıyoruz bunu.



 İkinci sıramıza geçiyoruz.6 ilmek çekip hemen karşıda ki boşluğa 3'lü trabzan yapıyoruz.




 İlk boşluğa üçlü trabzanmızın ilkini yaptıktan sonra 3 zincir çekip aynı boşluğa ikinci üçlü trabzanımızı oluşturuyoruz.Bu şekilde arttırma yapmış oluyoruz.Hanım dilendi mantığında hep köşelerden artış sağlanıyor.Aşağıda ki resimlerde de farkedeceksiniz



Kanaviçe Yapmaya Başladım Ben

İşte malzemelerim ve ben kanaviçe yapmaya hazırız.Bi heves ile başladım ama sonunu çok merak ediyorum.Sanki devamı gelicekmiş gibi.Yazın gelmesiyle örgü işine biraz ara vermek zorunda kaldım elimde çok model olmadığı için ne yapacağımı bilemedim ve bende elim boş olsun hiç sevmediğim için bu işe bir el attım.
Kanaviçe uçsuz bucaksız bir yol diyebilirim.İçine girdin mi çıkamıyorsun sanırım.Yani yapanlar öyle söylüyor.Bende yapmaya başlayınca böyle olduğunu bende anlayabiliyorum.
Hiç püs noktalarını bilmeden başladım ilk olraka aşağıda gördüğünüz ipleri hiç birbirindenn ayırmadan direk dikmeyi denedim ve çok kaba oldu sonra bi araştırdım ki bu ipleri iki'li iki'li yada üçlü şekilde yapmalıyız.
Benim iplerimin markası anchor.Fakat dergideki desenler dmc ürünlerinden yapılmış.Bana kalırsa onun renkleri çok daha güzel :)

İlk desenim bir kuş olucak :))) pembe kuşu yapmayı düşünüyorum.Maksat denemelik nasıl olcağını yapıp yapamayacağımı görmek istiyorum.Daha sonrası için çok motif deseni var kafamda :))





İlk baştaki Kanaviçe dergisinin içinden birkaç resim örneği sundum sizlere.Dergi çok güzel içerisindeki desenler insanı çok çekiyo fakat olumsuz bir yanı bana kalırsa bu işe yeni başlayanları hiç düşünmemişler.Hiç bir şekilde anlatımı yok püf noktalar yok sadece desen ve bunların şemaları var.Evet kanaviçe için çok bilgiye gerek yok belki ama bir iki başlangıç için püf  noktaları olmaları gerekiyor.
Ben yaptıkça ve öğrendikçe sizlerle püf noktalarını paylaşıcam.

Yukarıda ki resmimiz de kasnağa aldığım etamin kumaşı geçirdim.DMC markasının ikinci kalite ürünü bu kumaş.Metresi 20 tl'den satılıyor.Birinci kalite etamin kumaşı ise kesinlikle görmelisiniz harika bir kumaş fakat onun metresi 40 tl.Ben daha bu işin acemi kısmında olduğum için 2.kaliteyi tercih ettim.
Kasnağa modeli işledikten sonra kasnağı çerçeve olarak kullanmayı düşünüyorum.
Kasnak seçiminde ise dikkat etmeniz gereken işleyeceğiniz modelin boyutu olmalı ve kasnak modelinizin genişliğini buna göre seçmelisiniz.Birde iğneniz olmalı bu iğnede etamin iğnesi olabilir.Onunla rahat işleme yapabilirsiniz.
Şimdilik benim püf noktalarım bu kadar.





Örgüler ile Kavanoz Süsleme

Evde bi ton kavanoz oldu.Aldığım garnitürler ve kışlık hazırlanan domates konservelerinin boşalmasıyla.Görüntüleride öyle kapakları filan desenli olduğu için hiç hoş durmuyor.Bende bugün Nako'nun facebook sayfasında tıktık gördüğüm örgülerden esin alarak biraz araştırma yaptım ve çok hoş şeyler buldum.


Tığ işi çantami nasil yaptim?



    İşte Alize Diva ile ördüğüm çantam.Tığ işinde acemi olduğumu burdaki yazımda bahsetmiştim.İlk örmeye başladığımda kendime bir yelek örmeyi düşünüyordum.Örgü baya bir ilerledikten sonra motifler kare motif gibi düzgün durmadı bende acemi olduğum için o güzel görüntüyü yakalayamadım ee o kadar da örmüşüm bir çaresini bulmam gerekti.İlk şala çevireyim dedim sonra baktım artık örme hevesimde kaçmış bir an önce bu işi bitirip ortaya birşeyler çıkarmam lazım.Evirdim çevirdim sonunda çanta yapmaya karar verdim.
     Evde eski bir çantam vardı ordan oraya atılıyordu.Bende geridönüşümcü olucam ya hiçbirşeyi atmıyorum. Hemen çantanın sapını kullanma fikri geldi aklıma.Allah'tan renk tonları da uydu birbirine.
İyiki bu çanta ve harika sapı vardı evde yoksa o dışarıda satılan tahta askılar hiç hoşuma gitmiyor.Hep babaanne işi geliyor bana.




Herşeyi ayarladım geriye sadece içine astar seçmek kaldı o da zor olmadı .Astarımı da seçtim renk tonu uyacak şekilde ve çantamın içine diktim işte sonuç :))))


            
  Nasıl ama güzel olmamış mı ?


   Ben çok sevdim ve çokta mutlu oldum çünkü o kadar emeğim boşa gitmemiş oldu :)

   



Butik sabun nasil yapilir?

Bu yazımda sizlere butik sabun yapımından bahsedicem.Bu işe girmek isteyenler için yararlı olacağını düşünüyorum merak ettiğiniz sorular varsa bana sorabilirsiniz.
Öncelikle butik sabunları iş olarak yapmak istiyorsanız belirli bir sermayeye ihtiyacınız olacaktır.Sermayenizin en önemli demirbaşını silikon kalıplar oluşturacak.Bu yüzden kalıpları almak için güzel bir bütçe ile bu işe girmelisiniz şayet silikon kalıplar 5tl'den 100tl'ye kadar çıkabiliyor fiyatı.Tabi şu ara fiyatları biraz daha uygun oldu.
Mesela resimde görünen melek kanatlı bebekler herkes tarafından çok beğeniliyor.
Gelelim bu işi nasıl yapacağınıza ben malzemelerimi tatlıdilimler.com adlı bir siteden getirtiyordum.
50 tl ve üzeri alışverişlerinizde kargo ücretsiz yolluyorlar.Sizde bu sitenin fiyatları uygun gelirse oradan alabilirsiniz.


Arabalı bebek yelegi nasil yapilir?

Sizlere  çok hoşunuza gidecek bir modeli anlatıcam.İnternette çok dolaşan bu güzel yelek Nako Dergisinin 20.sayısında vardı.Bende yeğenim Deniz için ördüm.Arabalı yeleğin tarifini anlatırken 1.5-2 yaşa göre  nasıl yapıldığını anlatıcam.Sizler yapacağınız yaş gurubuna göre ilmek sayınızı ayarlayınız.
        Gelelim yeleğin nasıl yapıldığına..


Ön ve arka bedenler birlikte örülüyor.Yanlarda dikişimiz olmuyacak.
Mavi renkli iğimizle 147 ilmek başlıyoruz ve 1 ters 1düz lastik yapıyoruz.2 cm'e kadar lastik yapıyoruz ve düz örgüye geçiyoruz.Düz örneğimizide 2 cm örüyoruz.Lastik ve düz ilmeğımız 4 cm oluyor.

Şimdi siyah ve beyaz ipimiz ile devam ediyoruz.2 ilmek beyaz 2 ilmek siyah olacak şekilde bir gidiyoruz ve bir geliyoruz.Öne geldiğimizde bu sefer siyah olan kısmı beyaz beyaz olan kısmı siyah yapıyoruz ve gidip geliyoruz.Dama gibi şekil oluşturmuş oluyoruz.

Daha sonra kahverengi ipimize geçiyoruz.(Renk tercihleri size kalmış ben elimdeki yünü değerlendirmek için kahverengi kullanmıştım)beden boyu 10 cm'e kadar örüyoruz.

Beden boyu 10 cm olduğunda (beyaz şeritlerimizi yapıcaz) 
2 ilmek kahverengi 9 ilmek beyaz
16 ilmek kahverengi 10 ilmek beyaz
13 ilmek kahverengi 10 ilmek beyaz
22 ilmek kahverengi 10 ilmek beyaz 
18 ilmek kahverengi 10 ilmek beyaz
17 ilmek kahverengi 8 ilmek beyaz 
2 ilmek kahverengi ile bitiriyoruz.
Arka sırada ilmekler geldiği gibi örüyoruz
Şeridimizi tamamlıyoruz.

Kahverengi iplikle örgümüz 15 cm olana kadar düz örgümüze devam ediyoruz.Ardından tekrar dama dediğim siyah beyaz modeli yukarıda anlattığımda ki gibi yapıyoruz ve mavi ipimize geçiyoruz.Beden boyumuz 21 cm olana kadar mavi iple devam ediyoruz.

Şimdi ön beden ayrımına geçiyoruz.
Ön bedenler için 36 ilmek,arka beden için 75 ilmek ayırıyoruz.
Örneğimizin burasından sonra ayrı ayrı örmeye başlıyoruz.
Ön beden için  ayırdığımız 36 ilmekten kol evi için 3+2+1 şekilinde kesim yapıyoruz.Aynı sırada da yaka kesimine 2 ilmek keserek başlıyoruz.Daha sonra 15 sıra boyunca 1 ilmek yaka kesicez.Beden boyu 35 cm'e geldiğinde 15 ilmeğimiz kalmış olucak ve bu ilmeği bir defa da kesicez.

Arka Beden

Arka bedenimiz 21 cm'deyken kol evi için 3+2+1 kesim yapıcaz.63 ilmeğimiz kalıcak.Beden boyu 33 cm olduğunda yaka için ilmekleri ortalıyoruz ve ortada ki 15 ilmeği bir defada kesiyoruz.Örgüye 2 parça halinde devam ediyoruz.Yakanın iki tarafından her sırada 3+3+3 ilmek kesim yapıyoruz ve yaka oyuntumuzu oluşturmuş oluyoruz.;Beden boyu 35 cm de yanlarda kalan 15 ilmeği bir defa da keserek arka bedeni bitiriyoruz.

Yaka
Yaka etrafı ve ön ortalarından mavi ip ile şişe 240 ilmek çıkarıyoruz.2 cm 1+1 lastik örüp ilmekleri 1 defada keserek bitiriyoruz.Sol ön bedende 3 cm arayla düğme için 4 ilik açılır.

Kol lastikleri

Mavi iple kol etrafına 90 ilmek çıkarılır 2 cm 1+1 latik yapılır.İlmekler 1 defada kesilerek kollar bitirilir.